20/09/2019 – Wat een WK… Zilver in de tijdrit! Brons in de wegrit!

20/09/2019 – Wat een WK… Zilver in de tijdrit! Brons in de wegrit!

Van 11 tot 15 september vonden de Wereldkampioenschappen Paracycling plaats in het Nederlandse Emmen. Op donderdag 12/9 stond de tijdrit van oa. mijn categorie MC2 op het programma. Ikzelf kon als derde laatste starten als één van de favorieten, om 10u21. Het parcours was me op het lijf geschreven: lange rechte stukken, vlak, brede bochten. Het had ’tain’tnachts geregend en het parcours lag nog wat nat, het was dus wel wat opletten in de bochten.
Ik had al een tiental dagen overbelastingsverschijnselen aan de knie en heup, en misschien was ik dus niet helemaal gerecupereerd van de voorbije trainingsweken. Het gevoel tijdens de tijdrit was dus niet super. Ik kon het geplande tempo niet aanhouden, maar ik viel zeker niet stil. Na de eerste ronde kreeg ik te horen dat ik op tweede plaats reed op slechts een paar seconden van de leider. In de tweede ronde slaagde ik er niet meer in om het verschil dicht te rijden, maar ik eindigde wel tweede op 22″, en won dus zilver! De Australiër Darren Hicks won verdiend, de Paralympisch kampioen van Rio 2016 Tristen Chernove werd derde.

World Championship Road Race 2019 MC2 Silver Medal
(C) SWpix.com/ParalympicTeamBelgium

World Championship Time Trial 2019 MC2
(C) SWpix.com/ParalympicTeamBelgium

Twee dagen later op zaterdag 14/9, kwam ik aan de start van de wegrit. Ik voelde geen druk, want de beoogde medaille had ik dus al op zak. We reden met 3 categorieën samen (MC1, MC2 en MC3), goed voor 73 renners. Op het bochtige, en te smalle parcours waren er heel veel valpartijen, maar ik bleef gelukkig gespaard. Halverwege de wedstrijd zat ik in een kopgroep van 20 renners, waaronder 4 andere renners van mijn categorie MC2.
Ik wist dat de jonge Fransman Alexandre Leaute heel snel is in de sprint, en ik wilde de sprint dus ontlopen. Maar het tempo in de kopgroep lag te hoog om alleen te kunnen wegspringen.
Op 2 ronden van de meet zakte mijn zadel plots een viertal centimeter naar beneden, en op 4km van de finish, kreeg ik hierdoor kramp in mijn hamstrings. Ik moest de benen stil houden en verloor een 100m op de kopgroep. Toen de kramp eruit ging, viel het gelukkig stil in de kopgroep en kon ik nog terugkomen. In de laatste kilometer zat ik nog in 3e positie ideaal geplaatst, maar ik kon die positie niet houden op het klimmetje op 500m van de meet. Ik moest een gat laten en kon niet meer meesprinten voor de overwinning. Maar ik kon wel nog 2 van mijn concurrenten afhouden, en een bronzen medaille behalen! De Fransman Alexandre Leaute won de wereldtitel, de Rus Arslan Gilmutdinov werd tweede.

World Championship Road Race 2019 MC2 Bronze Medal
(C) SWpix.com/ParalympicTeamBelgium

World Championship Road Race 2019 MC1-2-3
(C) SWpix.com/ParalympicTeamBelgium

World Championship Road Race 2019 MC1-2-3
(C) SWpix.com/ParalympicTeamBelgium