12/05/2017 – UCI Worldcup Paracycling in Maniago (Italië)

Paracycling Worldcup MC2 Ewoud Vromant: tijdrit Maniago

12/05/2017 – UCI Worldcup Paracycling in Maniago (Italië)

Op maandag 08/05 vertrok ik met een deel van de Belgische delegatie naar Italië voor de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, en voor mij de allereerste wereldbekerwedstrijd algemeen. Dinsdag hadden we eerst een afspraak voor mijn internationale classificatie. Dit was slechts een formaliteit want voor een bovenbeenamputatie is er nooit twijfel: klasse MC2. Vanaf dan kon ik toeleven naar mijn eerste wedstrijd: de tijdrit op vrijdag.

Na het criterium in Dendermonde, was de ontsteking in mijn knie weer toegenomen. Dit werd al meteen duidelijk bij de eerste keer losrijden op dinsdag. De rest van de week heb ik dus niet meer kunnen trainen. Door kiné, stretching en behandeling met ijs kregen we de ontsteking toch redelijk onder controle en kon ik zonder zorgen aan de start komen van de tijdrit.

Slechts 11,4km, vrij vlak en niet technisch, een tijdrit parcours op mijn maat dus. Het doel was een top 8 plaats, het werd uiteindelijk een 9e plaats. Een goeie uitslag, want de absolute wereldtop was aanwezig in Italië. Om mee te strijden voor het podium zal ik 3km/u sneller moeten rijden. Met een complete tijdrituitrusting, goede voorbereiding, en meer training, is dit realistisch.

Voor de wegrit (72km) op zondag startte ik met veel twijfels: hoe zou de koers verlopen, wat wordt het weer (regen?), hoe doe ik het in de snelle bochten, en zou mijn knie het uithouden? Gelukkig was het droog, en werd er niet supersnel gereden. Maar mijn gebrek aan ervaring om te rijden in een peloton, maakte dat ik achteraan vaak gaatjes moest dichten na de bochten. Bovendien verloor ik 3x een drinkbus op de kasseien, dus ik geraakte uitgedroogd. Krampen op 2km van het einde hypothekeerden dan ook mijn kans om te sprinten voor een mooie einduitslag. 12e was het uiteindelijke verdict, wat natuurlijk niet slecht is voor mijn eerste internationale wedstrijd.

Volgende wedstrijd: Worldcup in Oostende. Tijdrit op donderdag 18/05 om 15u30. Wegrit op zondag 21/05 om 9u00.