14/04/2018 – Belgisch Kampioen Tijdrijden

14/04/2018 – Belgisch Kampioen Tijdrijden

Het Belgisch Kampioenschap tijdrijden werd georganiseerd op het circuit van Zolder. We moesten 5 ronden van 4,01km afleggen, 20km in het totaal dus. Ik was heel erg gemotiveerd om een goede prestatie neer te zetten, want dit was een belangrijke test met het oog op de Wereldbekerwedstrijd in Oostende binnen 3 weken.
Vorig jaar werd hier ook een tijdrit georganiseerd. Toen moesten we slechts 4 ronden rijden in de MC2 klasse, en ik reed toen in gelijkaardige omstandigheden een tijd van 25:27, dus een gemiddelde van 37,8km/h.

Dit jaar stond ik aan de start met een betere uitrusting: tijdritpak, tijdrithelm en vol achterwiel. Dit alles maakt zeker al een groot verschil. Maar het belangrijkste was natuurlijk dat ik me al een jaar 100% toeleg op het wielrennen, en die trainingsarbeid moest dus wel opbrengen vandaag. Jammer genoeg kon ik nog steeds geen gebruik maken van mijn tijdritfiets, want de aanpassing voor mijn handicap was nog niet klaar.

(c) Luc Dequick

Omdat ik als hoogste gerangschikt sta op de UCI-ranking, mocht ik als laatste starten in mijn klasse (MC2). Daardoor kon ik mijn concurrenten als mikpunt gebruiken.
Ik voelde me al van bij de start heel goed, en ik kon mijn rondetijden gelijk houden. Eén voor één haalde ik mijn concurrenten in. Ik won en finishte in een tijd van 28:59, met een gemiddelde van 41,5km/h. Super gereden en dus Belgisch Kampioen tijdrijden!

Het klassement wordt opgemaakt per klasse, maar de UCI hanteert soms ook factoren om tijden tussen verschillende klassen te vergelijken in tijdritten. Bij berekening van mijn tijd en de tijden van de andere renners met de UCI-factoren, was ik zelfs de allersnelste vandaag van alle klassen samen!

Dit geeft veel vertrouwen voor de tijdrit op de Wereldbeker in Oostende op 04/05/2018…

(c) Luc Dequick